Uitvindfabriek op 10 mei geopend

Op woensdag 10 mei 2017 is De Uitvindfabriek in Breda geopend. Ruim 100 vertegenwoordigers uit onderwijs, overheid en bedrijfsleven bouwden samen een ingewikkelde machine. Die machine opende letterlijk de deuren van de nieuwe film- en presentatiezaal. De kinderen van Nutsbasisschool Burgst uit Breda hadden de eer om daar als eerste te starten met hun ‘Uitvindersavontuur’.

De Uitvindfabriek heeft als doel om kinderen spelenderwijs te laten ontdekken welke talenten zij bezitten, met name op het gebied van creativiteit en techniek. De excursies, projecten en programma’s (ook voor ín de klas) spelen in op ‘21st century skills’ en ‘onderzoekend en ontwerpend leren’: de ontwikkeling van vaardigheden op deze gebieden wordt steeds belangrijker gevonden. Vandaar dat het onderwijs het initiatief omarmde en overheden en bedrijfsleven overtuigde om samen De Uitvindfabriek te realiseren. De gezamenlijke bouw van de ‘openingsmachine’ in de ochtend symboliseerde de samenwerking tussen de vele partijen die bijdroegen aan de totstandkoming.

Dat De Uitvindfabriek ook écht een aanvulling is op het programma van scholen bleek ’s middags, toen 60 leerkrachten de ‘Wetenschap en Techniek Ladekast’ in De Uitvindfabriek openden en er kennisnamen van het complete aanbod dat op dit gebied beschikbaar is.

Voorlopig concentreert De Uitvindfabriek zich op activiteiten voor basisscholen. Op termijn zal de fabriek ook haar deuren openen voor het Voortgezet Onderwijs en voor gezinnen die een leuk en leerzaam dagje uit willen beleven.