W&T en het jonge kind
datum: maandag 2 oktober 2018
tijd: 19.00 – 21.30 uur
locatie: 
@deUitvindfabriek
Voor leerkrachten van groep 1 t/m 4 en medewerkers kinderopvang

Na een heerlijke zomer kunnen we vol energie het nieuwe schooljaar in! Welkom dus bij het tweede W&T-café in De Uitvindfabriek. In een informele setting onder het genot van een hapje en een drankje willen we je inspireren, uitdagen en je nieuwsgierigheid prikkelen. Hoe creëer je een leerrijke omgeving voor jonge kinderen? Hoe faciliteer je verwondering in de klas?  Deze maandagavond helpen we je antwoord te vinden op deze vragen. Met een interessante keynote-spreker en drie deelsessies, waarvan je er 2 kunt volgen.

Meld je aan!

Programma
18.30 – 19.00 uur inloop en koffie
19.00 – 19.30 uur welkom en keynote Wilma van Esch
19.30 – 20.30 uur workshopronde 1
20.30 – 21.30 uur workshopronde 2
21.30 uur              afsluiting

Keynote Wilma van Esch: ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet’
Dat kinderen van nature nieuwsgierig en onderzoekend zijn, weten we. Hoe we daar ruimte aan bieden in onze dagelijkse praktijk lijkt soms een heel ander verhaal. Hoe doe je dat? Kijk eens naar de 21th century skills, denk eens aan de prehistorie. Welke vaardigheden had men toen al nodig? Hoe deden ze dat eigenlijk: die vaardigheden bijbrengen aan kinderen, zonder lerarenopleiding, zonder training meervoudige intelligentie, zonder leerlijnen en lesboeken? Een verhaal met een knipoog maar ook een uitnodiging om samen met kinderen terug te gaan naar de eenvoud, naar de essentie, naar dat waar het om gaat: Hen begeleiden op hun pad om stevig, redzaam en met een rugzak vol vaardigheden, onderzoekend en ontdekkend de wereld in te gaan.

Wilma van Esch is ecologisch pedagoog. In een interactieve lezing vol praktische voorbeelden daagt Wilma je uit mee te denken hoe jij O&O leren van jonge kinderen in jouw werksetting kunt verhogen. www.wilmavanesch.nl

Workshop Jij maakt het verschil
Hoe doe je dat nou? Onderzoekend, ontdekkend en ontwerpend werken met jonge kinderen? En wanneer doe je het goed, naast alles wat nog meer van je gevraagd wordt? Wanneer kun je er van op aan dat je de kinderen geeft wat ze nodig hebben om zich goed te ontwikkelen?
Wilma van Esch nodigt je uit voor een gesprek over het waarom, hoe en wat van jouw dagelijkse praktijk. En gaat met je in gesprek over kinderen, hun welbevinden en hun betrokkenheid. En jouw rol daarin.

Workshop Verhalend ontwerpen
Verhalen uit de lespraktijk! Patricia Jansen en Esther de Rooij nemen je in deze interactieve deelsessie mee in het verhalend ontwerpen. Een praktische aanpak van w&t met kleuters. In de kleine opmerkingen van kleuters schuilen soms grote vragen. Hoe geef je daar in de klas vorm aan? De kinderboekenweek als inspiratiebron. Patricia is als docent verbonden aan de Pabo op AVANS Hogeschool, voormalig leerkracht op De Driesprong en als W&T-coach verbonden aan de W&T-winkel in de Uitvindfabriek. Esther de Rooij is leerkracht van groep 1/2 op basisschool De Driesprong in Chaam.

In gesprek over W&T!
Vraag ze het hemd van het lijf! Wendy Braat (Edux) en Patricia Jansen (Avans Hogeschool) gaan dit schoojaar in Breda aan de slag als W&T-adviseur.
Zij helpen scholen in Breda om hun W&T-beleid praktisch uit te voeren. Geen kant en klaar pakket, maar maatwerk gericht op vragen, de visie van de school en de schoolontwikkeling. In Breda organiseren ze leerkringen om ervaringen te delen en ideeën op te doen. Ook ondersteunen we de leerkrachten op het gebied van didactiek.
Tijdens het W&T-café lichten zij hun plannen graag toe!

Voor in je agenda
We hebben nog meer W&T cafés gepland voor het komende schooljaar. Zet ze alvast in je agenda!
maandag 27 november 2017: W&T en vakintegratie
maandag 22 januari 2018
woensdag 21 maart 2018: W&T café XL